Rene Eringaard - XS2

1999 - DEALER INFO MAGAZINE

"XS2 - STERK REGIONALE FUNCTIE"

In tweeenhalf jaar tijd is XS2 van niets tot een middelgrote distributeur uitgegroeid met een vooral regionale functie.
Het begon met de moederborden van A-Trend. Tegenwoordig doet XS2 bijna alles uit de `Taiwanese hoek'.

Rene Eringaard (32) begon in 1986 als 19-jarige verkoper bij distributeur Sydec maar stapte al snel over naar het toen net begonnen ICP waar hij tien jaar werkte als verkoopleider en de Aziatische inkoop deed.

 

In 1996 besloot hij om persoonlijke en zakelijke redenen met broer Fred en enkele andere ex-ICP'ers voor zichzelf te beginnen. Een reden was dat hij het minder plezierig begon te vinden om bij een grote organisatie te werken zoals ICP inmiddels geworden was.

Rene Eringaard:
"Ik vind directe communicatie tussen inkoop en verkoop belangrijk.Voor de informatie over prijzen bijvoorbeeld is dat essentieel. Vier jaar geleden ging het contact nog allemaal per fax, er was nog geen email. De ontwikkelingen rond moederborden en grafische kaarten gingen in die tijd snel, maar de informatie-stroom tussen Taiwan en Nederland ging in mijn ogen over te veel schijven, waardoor in Nederland soms laat op ontwikkelingen gereageerd werd."

 
In oktober 1996 was XS2 een feit.

Rene Eringaard:
"We hadden alleen een fax en een ondernemingsplan. Toen een toegezegd bankkrediet niet doorging heb ik A-Trend gevraagd of ze een distributeur nodig hadden en zo is het begonnen. Het is een apart gevoel om nu na twee jaar te zien dat het bedrijf van nul tot 40 miljoen gulden omzet is gegroeid en dat het loopt."

 

Moederborden van A-Trend op krediet van de leverancier, dat was het eerste jaar het startkapitaal.

Andere componenten werden bij Nederlandse bedrijven als Ingram, Tornado, Quote of A-line ingekocht.

Rene Eringaard:
"Concullega's hebben in die tijd positief op ons gereageerd, sommige kwamen zelf met samenwerkingsvoorstellen. 

Ze namen ons serieus, terwijl we de organisatie nog moesten opzetten. Dat was belangrijk en gaf ons vertrouwen. 
Een voordeel was ook dat we allemaal al een jaar of tien in de branche werkten, contacten waren zo weer gelegd."


Tegenwoordig koopt XS2 nog maar weinig lokaal in en heeft het een eigen inkoopkantoor in Taiwan.

Door het contact met A-Trend kwamen er grafische kaarten, processoren en kasten bij.

Uiteindelijk is XS2 de eigen Promedia PC's en notebooks gaan bouwen.

Het merk is recent omgedoopt tot Promedion, omdat een Belgische uitgever al Promedia bleek te heten.

De Promedions, wat zwaardere multimedia-systemen, worden in Weesp op maat gebouwd.

 

Rene Eringaard:
"We hebben een simpele assemblage-lijn. Elke machine is anders en wordt handmatig in elkaar gezet, gemiddeld zo'n 200stuks per week. De markt is veranderd, de mensen willen built-to-order. Met een goede prijs en snelle levering is er voor kleinschalige assemblage altijd een markt. In grootschalige geautomatiseerde standaard-assemblage geloof ik niet, althans niet voor bedrijven als XS2."

 

Regionaal 
Middelgrote regionale distributeurs met een breed pakket hebben in de Nederlandse markt misschien wel een streepje voor op de grootschalige `broadliners'.

XS2 heeft ook een trouw dealerbestand in de regio, al zijn er ook klanten in Limburg of Twente.

Volgens Rene Eringaard vinden veel dealers het prettig met een middelgroot bedrijf als XS2 (in de regio zijn er nog een aantal) zaken te doen.

 

Rene Eringaard:
"Het is eigenlijk niet meer dan goede spullen hebben voor een goede prijs, snel leveren, service en informatie. Bij kleinere distributeurs is er een sterkere no-nonsense mentaliteit. Het contact is directer, je leert de wensen van de klanten beter kennen waardoor je meer service kunt geven. Dealers kunnen hier ook gewoon binnen lopen, hoeven niet langs een portier of receptie, om met ons te praten. Grote distributeurs bieden prijsvoordeel maar laten op het vlak van RMA en telefonische bereikbaarheid toch steken vallen. Een kleinere distributeur kan ook voldoende assortiment bieden zodat een dealer niet hoeft rond te shoppen. De klant is uiteindelijk beter af bij een kleinere distributeur, geloof ik."

 

Rene Eringaard lijkt dus met XS2 niet graag groter te willen worden.

"De vraag of je moet groeien kan een probleem worden. Ik denk dat je dat zelf niet in de hand hebt. De consument en de dealer-markt bepaalt wat je als distributeur uiteindelijk gaat leveren. Als middelgrote distributeur kun je geen vraag creeren.

Wat we wel kunnen is de trends in de gaten houden en in een vroeg stadium nieuwe producten aanbieden. Dat geeft de dealer vroegtijdig informatie om slagvaardig te opereren. Maar waar de massa in zit bepaalt de dealermarkt, niet wij."

 

Moederborden
XS2 haalt nog steeds de meeste omzet uit de moederborden van A-Trend (en de grafische kaarten).
Recent is daar met Micro-Star International (MSI) een tweede lijn naast gezet.

"Het zijn vergelijkbare moederborden", zegt Rene Eringaard.
"We hebben goede relaties met onze leveranciers, vooral aan A-Trend dat nog steeds onze belangrijkste partner is, maar een tweede lijn kan geen kwaad."
 
Op het moment gaat het in Taiwan met een aantal bedrijven niet echt goed.
Het is daarom belangrijk om nieuwe leveranciers zorgvuldig uit te kiezen.

"Je kunt wel goedkoop spullen inkopen in Taiwan maar als je er vervolgens niet meer terecht kunt voor RMA dan heb je een probleem. Inkopen in Azie is op het moment een risico. Je moet zeker weten dat een fabrikant financieel gezond is en ook over drie jaar nog bestaat."

Dat MSI met Acal en Ropla al twee andere distributeurs heeft vindt Rene Eringaard alleen maar een goede zaak.
"Als ik kijk hoeveel distributeurs moederborden verkopen, dan is er veel competitie. Bij moederborden valt echter op dat dealers heel loyaal zijn aan een merk en een distributeur. Ze switchen bij moederborden nauwelijks van distributeur. A-Trend was twee jjaar terug nog nog uniek, niemand anders deed het en daarmee hebben we een trouw dealer-bestand opgebouwd. Concurrentie zie ik dan ook als een test of je service goed genoeg is om de relatie met de dealer vast te houden."
 
Met de eigen Promedion-systemen heeft XS2 een wat zwaardere multimedia PC-lijn voor thuisgebruikers, met een Digital Dolby-geluidssysteem en een DVD-speler. Dit soort systemen wordt toch langzamerhand het gemiddelde voor thuis-PC's, denkt Rene Eringaard.

Bij de Promedion-notebooks is er naast het zwaardere segment ook gekozen voor goedkope modellen met een 12,1 inch scherm.

Naast de moederborden en videokaarten zijn er verder o.a. :

Monitoren van Acer, modems van Billion, hubs en routers van Ovislink.

De belangrijkste kracht van een bedrijf als XS2 blijft de regionale functie, de directe contacten en de no-nonsens aanpak, denkt Rene Eringaard. In andere regio's zijn bijvoorbeeld Simmplicity, Acal, Ropla en Quote zeer succesvol.

 

"Laagdrempeligheid, een afhaalhaalbalie, langskomen voor een babbeltje met de verkopers of om in het magazijn te kijken, dat is heel belangrijk en hierdoor leer je je klanten kennen." 

 

© 1999 - NetInfo

Print Print | Sitemap Recommend this page Recommend this page
© XS2, Sourcing, Factory Audits, Branding, Marketing, Sales Channel Development, Consultancy, Rene Eringaard.

Call

E-mail

Directions