Rene Eringaard - XS2

2004 - DEALER INFO MAGAZINE

"XS2 GAAT LEKKER DOOR MET PROMEDION EN HAAR (ZAKELIJKE) DEALERS"

 

Na twee jaar vonden we het weer tijd om bij XS2 langs te gaan om met Rene en Fred Eringaard en de nieuwe marketingmanager Taco van Kolfschooten bij te praten.

XS2 is een nuchter bedrijf dat zonder poeha in acht jaar tijd is uitgegroeid tot een stabiele club die stevig in de dealermarkt zit.
Misschien minder bekend is dat XS2 met het merk Promedion een van de grootste systeembouwers van Nederland is.

Met de merknaam Promedion opereren zij al sinds 1997 en zij assembleren per jaar ongeveer 20.000 notebooks, desktopsystemen en TFT-PC’s (meer voor kantoortoepassingen)
Dat betekent gewoon een groot marktaandeel.

 

Om nog meer dealers te interesseren voor Promedion zijn sinds kort Qwerty en Powerline als sub-distributeur van Promedion aangesteld.

 

Het is qua aantallen systemen dan ook niet vreemd dat XS2 al jaren een partner is van zowel Intel als AMD.
De laatste jaren is XS2 gestaag doorgegroeid en kun je ze qua aanpak gerust vergelijken met McDOS, Quote, Acal of Actebis. (Middel)grote distributeurs waar dealers graag komen, die de zaken professioneel aanpakken, dicht bij de klanten staan en (in elk geval bij XS2) financieel gezond opereren.

XS2 heeft al jarenlang een vast assortiment directe lijnen.
Deze continuiteit in product assortiment is dan ook een belangrijke reden voor dealers om bij XS2 te blijven kopen.

 

Rene Eringaard:
“Het assortiment van MSI, Epson en BenQ doen we al jaren en die verkopen goed.
Ook de netwerkproducten van Ovislink passen goed in onze productlijn, vooral de lage uitval, de goede service en een goede roadmap zijn hiervoor belangrijk. Over het algemeen zitten deze producten allemaal wat hoger in de markt, voor 60% zijn het zakelijke producten. Dat betekent dat wij en vooral de dealer voldoende winst op deze lijnen kunnen maken."

"Onder de naam Promedion brengen we tevens een aantal retail-producten zoals flashdrives/geheugenpennen (per 100 stuks kan hier naar keuze een bedrijfslogo op worden gedrukt en er is er zelfs een om echt mee te schrijven), MP3-spelers, portable DVD-spelers of externe harde schijven die op de TV aangesloten kunnen worden (om multimedia bestanden rechtstreeks te kunnen weergeven)."

"Bij nieuwe producten laten we meestal meerdere modellen komen en na uitvoerig testen kiezen wij diegene(n) uit die op basis van vormgeving en functionaliteit voldoen om onder de naam Promedion te worden gevoerd.
Deze producten zijn een leuke aanvulling op het assortiment. Het hoort gewoon bij de componenten en peripherals welke je, naast notebooks, desktopsystemen en het assortiment van de gevoerde merken (zoals MSI, BenQ, Epson, Ovislink, Billion, PQI, TomTom, Intel, AMD, Microsoft, Mitac en Hitachi) gewoon in huis moet hebben.
Het gaat erom dat we de dealers op elk gebied continuiteit kunnen bieden.”

Vooral met de Promedion notebooks doet XS2 het al jaren succesvol;
Ze liggen bij 200 geautoriseerde Promedion-dealers en worden door nog eens 400 andere dealers verkocht.
Notebooks importeren en distribueren is de specialiteit van XS2, naast het assembleren en in-house testen in Nederland hebben ze om adequate service en onderhoud te kunnen verlenen voor elk model jarenlang spareparts liggen.
In tegenstelling tot andere merken of labels besteedt XS2 niets uit, zij doen alles in eigen beheer inclusief de onsite- en pick-up & return garantieverlening.

Uit het merkassortiment van XS2 leveren BenQ en MSI inmiddels ook notebooks.
Er komen steeds meer barebone-notebooks in de handel maar dat vindt XS2 niet vervelend.
Rene Eringaard:
“Notebook zelfbouw lijkt ons niet een hype te gaan worden. Waarom zou een dealer zich druk maken en tijd en moeite stoppen in het afbouwen van barebone-notebooks? Het betekent bovendien voorraadrisico’s voor de dealer zelf en voor de meeste dealers weegt dit niet op tegen de kleine margevergoting die zelfbouw met zich meebrengt."

Ook MSI en BenQ gaan met het assortiment steeds breder.
"Eigenlijk is het zo dat ze behalve leverancier ook beetje concurrent worden. Ik denk echter dat het momenteel erg lastig is om met een nieuw notebookmerk de markt te penetreren.”

 

Binnen het notebook assortiment levert XS2 een breed pakket, van instapmodellen tot zware high-end desktopvervangers (zoals 17" breedbeeld notebooks tot maar liefst 4.500 Euro. Zo’n ongeevenaard model geeft Promedion wil het high-end imago dat ze hebben).

Via de Promedion website (www.promedion.com) kan elke consument uit 13 modellen honderden configuraties op maat samenstellen en (via de geautoriseerde dealers) direct bestellen.
Ook (niet-geautoriseerde) dealers kunnen samen met hun klant on-line configureren op deze site.

Promedion levert al jaren modellen met de allernieuwste Intel processoren, maar sinds kort voert zij ook twee modellen met de Athlon64 DTR en Mobile Sempron processoren van AMD. Naast processortype is voor de kwaliteit ook de keuze van harde schijven van groot belang. XS2 heeft zowel voor de 2,5"-modellen in notebooks als 3,5"-modellen in desktopsystemen gekozen voor de harde schijven van Hitachi.

 

Kennis is handel:
Behalve de harde schijven distribueert XS2 plasmaschermen, LCD-TV’s en A/V-producten van Hitachi.

Zulke beeldschermen zijn extreem geschikt om met de remote control bedienbare Windows XP Media Center PC’s te leveren.
 

Naar de hype rondom de Windows Media Center Edition als de beoogde nieuwe marktkans voor PC-bouwers kijkt XS2 nuchter: Rene Eringaard:
“Wij testen op dit moment zowel een 17" breedbeeld notebook als een desktopsysteem met Windows Media Center Edition, maar wij geloven niet dat Media Center systemen voor in de huiskamer meteen booming business zal zijn."


De handel voor de dealer zit volgens XS2 tegenwoordig wat meer in ingewikkelder, technisch serieuze producten en in serviceverlening.
Rene Eringaard:
“Met onze dealers gaat het naar tevredenheid. Wij denken dat een dealer waarmee het niet goed gaat of de verkeerde producten voert of te weinig kennis in huis heeft. Met iets meer doen dan alleen dozen schuiven, je als dealer bijvoorbeeld meer verdiepen in onder andere Wireless LAN, ADSL-modemrouters of switches installeren, kan een dealer uren schrijven en meer klanten aan zich binden. Wie wat weet kan wat verdienen."

 

"Ovislink en Billion netwerkproducten zijn niet de bekendste merken, maar zakelijke dealers zijn er tevreden over, ze kunnen hun eigen prijs bepalen, toegevoegde waarde leveren en omzet behalen. Veel van onze klanten kunnen bijvoorbeeld VPN-firewalls installeren of een groot aantal nieuwe NAS-kastjes optuigen met harde schijven en bij een klant installeren. Datacommunicatie is een interessante markt, binnenkort komen wij ook met een alles-in-een-router (met HomePlug en WiFi), wij verwachten ook veel van VoIP.”


© 2004 - Dealer Info

Print Print | Sitemap Recommend this page Recommend this page
© XS2, Sourcing, Factory Audits, Branding, Marketing, Sales Channel Development, Consultancy, Rene Eringaard.

Call

E-mail

Directions