Rene Eringaard - XS2

2005 - HARDWARE.INFO MAGAZINE 

"PROMEDION D900T NOTEBOOK - GRAFISCH NOTEBOOKGEWELD - ENORM"

Door  


Je hebt notebooks en je hebt nótebooks, de Promedion D900T behoort tot die laatste klasse en is een van de grootste en zwaarste notebooks die momenteel op de markt is.

Deze machine die gevuld is met alle denkbare opties en op menig vlak meer op een desktop dan op een notebook lijkt, hebben we aan de tand gevoeld. Niet in één uitvoering maar meteen met drie verschillende grafische kaarten, waardoor we ook inzicht krijgen in de prestaties van de verschillende mobiele grafische processors. We staan in dit artikel stil bij de nVidia GeForce 6800 Go, ATI Mobility Radeon x800 en de nVidia QuadroFX Go1400.

De grafische kaart bevindt zich in een speciale verwisselbare behuizing, hier zie je de nVidia QuadroFX Go 1400.


De Promedion D900T is allesbehalve een standaard notebook, met een gewicht van 5,7 kg is het zeker geen apparaat dat je voor je lol meeneemt.
Nee, dit is een verplaatsbare computer en vooral bedoeld voor wie zijn computer van het ene bureau naar het andere bureau sjouwt en slechts af en toe op de accu hoeft te werken.
Want om je direct maar uit de droom te helpen: van de accu hoef je niet veel te verwachten.
Het is nog niet zo dat net de opstartprocedure al te veel is, maar na nog geen uur is de accu al helemaal uitgeput.
Nee, deze machine is een interessante optie voor wie op zoek is naar een verplaatsbare machine en de D900T vormt hiermee een interessant alternatief voor bijvoorbeeld een compacte Cube PC.

 

De basis van de Promedion D900T is een Intel 915PM chipset die gecombineerd wordt met een Socket 775 processorvoet, die geschikt is voor de gewone desktop Pentium 4 processors, gecombineerd met DDR2 SO-DIMM geheugen.
Hebben gewone notebooks maar ruimte voor één harde schijf, in de D900T kun je er twee kwijt.

De machine biedt de mogelijkheid om PATA schijven aan te sluiten, maar Promedion levert de D900T uitsluitend met de Fujitsu Hornet MHT2080AT die voorzien is van een SATA aansluiting.

Opvallend is dat die harde schijfaansluitingen niet via de Intel chipset lopen, maar aangestuurd worden door een Promise 378 RAID chip. Die chip kan de schijven als twee losse schijven benaderen of als RAID 0 (striping) of voor wie in plaats van extra snelheid op zoek is naar meer zekerheid RAID 1 (mirroring).

 

Niet alleen de harde schijf is dubbel uitgevoerd, we vinden ook een tweetal posities voor optische drives.
In ons geval was het systeem voorzien van de nieuwe Samsung TS-L532A. Deze DVD+/-brander van de jongste generatie weet DVD+R en DVD-R op 8x speed te beschrijven en dat is ook de maximale leessnelheid.
Rewritable schijfjes worden op de helft van die snelheid beschreven en double layer schijfjes op maximaal 2,4x. De lees- en schrijfsnelheden voor CD-schijfjes is 24x speed.

 

Veel aansluitingen

 

Zoals je van een dergelijk systeem kunt verwachten is er niet bezuinigd op de aansluitingen. Zo vinden we vier USB 2.0 aansluitingen aan de zijkant en daarnaast twee Mini FireWire aansluitingen. Verder vinden we daar nog een S-Video aansluiting, een infrarood poort, slechts 1 PC-Card slot en vier connectors voor audio-apparatuur waarvan er één digitaal is. Om het overzicht helemaal compleet te maken: men heeft ook nog ruimte gevonden om een leesapparaat voor geheugenkaartjes te integreren. Er is ruimte voor alle bekende soorten met uitzondering van XD. Ook de achterzijde is goed gevuld: serieel, parallel, DVI, PS/2, netwerk en modem. Tevens bevinden zich hier de kabel en S-Video-in aansluitingen voor de optionele TV-Tuner.

 


Flink wat functionaliteit dus en dat geldt ook op andere vlakken. Zo beschikt het systeem over een prachtig scherm met een doorsnede van 17 inch en een resolutie van 1680 x 1050 en voorzien van een glimmende laag. Hierdoor worden de kleuren mooier en contrastrijker. Het scherm heeft een prima kijkhoek en is zo dus voor vele toepassingen geschikt. Het enige is dat onder sommige omstandigheden een directe lichtbron als storend ervaren kan worden vanwege de spiegeling in het scherm.
Net als bij veel andere notebooks van dit merk is ook in dit systeem weer een webcam in de bovenrand van het beeldscherm geïntegreerd.


Subwoofer

Het geluid van de machine is prima, mede vanwege het feit dat men maar liefst vier speakers en een subwoofer in het systeem heeft weggeborgen. Een losse speakerset biedt uiteraard een beter geluid, maar als draagbare oplossing is hier prima mee te leven. Met behulp van de 'Audio DJ' toetsen aan de voorzijde van de D900T kun je de muziekafspeelfuncties van het apparaat ook gebruiken als deze is uitgeschakeld. Dat kan heel prettig zijn want door al die krachtige techniek maakt de D900T als hij zwaar aan het werk is best wel wat herrie, begrijpelijk als we bedenken dat in deze compacte behuizing de techniek steekt die normaal in een flink grotere desktop terug te vinden is.

 

 

Prestaties

Doordat de D900T veel overeenkomsten met een desktop vertoont, deed zich een bijzondere mogelijkheid voor.
Door de D900T te voorzien van een Intel Pentium 4 560 en 1024 MB DDR2 geheugen verkregen we een configuratie die in veel overeenkomsten vertoont met het systeem dat we gewoonlijk inzetten voor het testen van 3D Chips.
De verschillen:
het desktopsysteem maakt gebruik van een Western Digital Raptor 74 GB harde schijf en het moederbord is gebaseerd op de Intel 925 XE chipset.
Toch kun je er vanuit gaan dat de prestaties die we nu gemeten hebben redelijk in overeenstemming zijn met de resultaten die deze chips in dat systeem gehaald zouden hebben en dat is dan ook precies wat we gedaan hebben. Het is jammer dat je voor de drivers afhankelijk bent van Promedion/Clevo, want de standaard drivers werken van nVidia en ATI werken niet op deze notebook.

  • 3DMark05

  • 3DMark03

  • Doom 3

  • Far Cry (patch 1.3)

  • Unreal Tournament 2004

  • Aquamark 3

  • SPECViewperf 8.1

De laatste gebruiken we minder vaak, maar is specifiek bedoeld voor het testen van de snelheid van videokaarten in OpenGL. Dit testprogramma maakt gebruik van professionele 3D-pakketen en zijn een kolfje naar de hand van de Quadro chip.

In het overzicht van de tests zul je ditmaal MobileMark 2002 missen.

De accu van de D900T was te snel leeg om de test succesvol af te kunnen ronden.
Om je toch een indruk te geven: de machine hield het ongeveer 45 - 55 minuten vol afhankelijk van de gekozen videokaart bij het vertonen van de demo van 3DMark 2001.

 

In de benchmarks blijkt dat in de meeste gevallen de X800 de nVidia kaarten de baas is en dat ondanks het feit dat de nVidia GeForce 6800Go en nVidia QuadroFX Go 1400 veel overeenkomsten met elkaar vertonen de prestaties in een aantal gevallen flink verschillen.
 

De Quadro is wel duidelijk de snelste als we kijken naar de resultaten in SPECViewerf 8.1,  waarbij opvalt dat in een aantal van die tests de ATI X800 flink sneller is dan de GeForce 6800, waardoor de X800 geschikt is voor wie professioneel 3D en gaming wil combineren.
Serieuze OpenGL gebruikers kiezen echter voor de Quadro.


Conclusie

Het zal niemand verbazen dat de D900T niet het goedkoopste notebook is dat je kunt aanschaffen.
De prijs begint bij Euro 2753,- maar kan afhankelijk van gewenste software, garantie en hardware configuratie flink hoger worden. De prijs van de grafische module met ATI Mobility Radeon X800 en de nVidia GeForce 6800 is gelijk, onze voorkeur ligt bij de eerste.
De meerprijs van de Quadro is Euro 245,- en een prima upgrade voor wie professioneel aan de slag wil met OpenGL.
De prestaties van deze kaart zijn flink hoger dan de twee andere twee onder OpenGL.
Omdat deze kaart geoptimaliseerd is voor 3D-gebruik is de snelheid in sommige spellen wel iets minder dan zijn neefje de 6800.


Promedion D900T vanaf:

Euro 2757,- 

Inclusief 2 jaar carry-in garantie (upgrade tegen meerprijs mogelijk).

Meer informatie:

www.promedion.nl
 

Benchmarks 3DMark 05 (notebooks)

 

Print Print | Sitemap Recommend this page Recommend this page
© XS2, Sourcing, Factory Audits, Branding, Marketing, Sales Channel Development, Consultancy, Rene Eringaard.

Call

E-mail

Directions