Rene Eringaard - XS2

2007 - HARDWARE.INFO MAGAZINE

"KNALROZE NOTEBOOK GETEST - XXODD XNI720R"


Dat je notebooks in tal van uitvoeringen hebt is geen nieuws, en zeker niet in het testlab van Hardware.Info.
Maar toen we een knalroze laptop onder onze vingers kregen, keken we toch wel even raar op.
 


We zijn heel wat gewend, maar het is toch wel even wennen op met zo'n opvallende laptop te maken te hebben. Een Ferrari-rode of een Lamborghini-gele is niets nieuws, maar deze kleur is toch wel even wennen. Toch lijkt er een trend gezet, want onlangs wist MSI ons te melden dat er inmiddels ook een knalroze variant van haar S262-notebook verkrijgbaar is.

XXODD durfde het echter aan om het model ook daadwerkelijk in het testlab te laten belanden.
Ter geruststelling, behalve in deze op zijn minst opvallende kleur biedt XXODD de XNi720r ook aan in vijf andere kleurstellingen, waaronder zwart, wit, geel en roze. Allen in een hoogglans afwerking, voor wie meer van een matte afwerking houdt is dit model ook verkrijgbaar in het zilver. Overigens betaal je niets extra voor de verschillende kleuren!

Net als bijvoorbeeld Dell biedt XXODD haar laptops aan in een build-to-order concept.
Dat betekent dat je via de website van het bedrijf de laptop kunt bestellen, ook kun je er voor kiezen om bij een dealer de laptop te kopen. Net wat je zelf prettig vindt. Het voordeel hiervan is dat je precies de uitvoering kunt laten bouwen die je zelf wilt hebben. Wil je een snellere processor, meer geheugen of juist een grotere harde schijf: dat is allemaal geen probleem. Vrijheid blijheid, en dat geldt zelfs voor de keuze van het besturingssysteem. Je betaald dus precies voor hetgeen wat je wilt hebben
Wil je zelf geen keuzes maken dan biedt XXODD ook een aantal standaard modellen aan.

T5250
Voor ons model had men een aantal bescheiden keuzes gemaakt. De processor was het instapmodel, de Intel Core 2 Duo T5250. Een budgetmodel uit de Core 2 Duo serie van Intel, voorzien van 2 MB cache geheugen, werkend op slechts 1,5 GHz. Deze versie werkt niet als de duurdere modellen met een 800 MHz processorbus maar communiceert op slechts 667 MHz met de chipset. Daardoor is het niet de snelste van het moment, maar biedt hij wel een zeer goede prijs/kwaliteitverhouding, zoals je ook in de benchmarks kunt terugzien. De processor communiceert met de Intel GM965-chipset die ook dienst doet als videoprocessor. Zoals bekend zijn geïntegreerde grafische processors niet zo ontzettend snel, maar voor een laptopje van dit kaliber voldoet het prima.


De harde schijf is 160 GB groot werkt met 5400 omwentelingen per minuut en is afkomstig van Hitachi.
Zoals de meeste notebooks die gebaseerd zijn op het GM965/PM965 (Santa Rosa) platform van Intel is ook dit model voorzien van de Intel WiFi Link 4965AGN WLAN-adapter waardoor je op hogere snelheid met een Pre-N router kunt communiceren. Bluetooth is ook aanwezig en voor wie van modern communiceren houdt is er een 1,3 megapixel webcam aanwezig.
Al met al een leuke configuratie.

Toch vinden we een nadeeltje; de accu meet slechts 2400 mAH. Mogelijk is hiervoor gekozen om het gewicht lekker laag te houden, dit roze snoepje weegt namelijk slechts 1,9 kilo. Het nadeel is wel dat hierdoor dat je wel weer relatief snel een stopcontact moet opzoeken. We konden de laptop op de accu 1 uur en 25 minuten door de PCMark 05-mangel halen. In de praktijk haal je bij het uitvoeren van minder zware taken ongeveer het dubbele. Toch valt het ons tegen, want een klein laptopje wil je juist onderweg gebruiken.

Helaas vinden we in de optielijst van dit model ook geen grotere accu terug. Misschien kan XXODD haar leveranciers overtuigen dat een grotere accu een goede optie is, bij Dell bijvoorbeeld krijg je die keuze bijna altijd wel. Opvallend is ook het toetsenbord. Dat voelt wat anders aan dan je bij de meeste andere laptops hebt. Zeker niet onprettig, maar het voelt wat lichtvoetiger aan dan bij de meeste andere modellen die we de laatste tijd onder handen krijgen. Helaas zijn een aantal toetsen waaronder de komma en de punt wat aan de kleine kant.
 

Conclusie
XXODD levert een laptop af, die in een aantal opvallende kleuren leverbaar is, zonder dat je daar extra voor hoeft te betalen.
De configuratie is voor een compact laptopje als dit prima in orde, daarnaast kun je de laptop helemaal naar wens laten samenstellen. Zo kun je zelfs kiezen voor een Intel Core 2 Duo T7700, 4 GB werkgeheugen en een 200 GB harde schijf. Handig, voor wie graag zelf bepaalt wat hij koopt. Belangrijkste nadeel is de beperkte accu, waarvoor (nog) geen keuzemogelijkheden beschikbaar zijn.

Voor de goedkoopste uitvoering van de XXODD XNi720r ben je op het moment van schrijven € 888 kwijt.
Voor de configuratie zoals wij die getest hebben ben je € 1093 kwijt.

Print Print | Sitemap Recommend this page Recommend this page
© XS2, Sourcing, Factory Audits, Branding, Marketing, Sales Channel Development, Consultancy, Rene Eringaard.

Call

E-mail

Directions